anoia, ciudadanía, diagnosis cultural, Paisaje Cultural, Penedès, SDG ODS Agenda2030, sostenibilidad, territorio, turismo

El futuro y los retos del turismo en el ámbito Penedès

Diagnosis Cultural fue invitada a realizar una charla sobre el futuro del turismo en el ámbito del Penedès. Planteamos una pequeña ponencia alrededor de dos ejes temáticos. Se acaban de publicar las actas del congreso y os dejamos con el resumen de la intervención de Daniel Gutiérrez.

Aspectos importantes entre la actualidad y una estrategia puesta en el 2030

  • Posición geográfica
  • Diversidad
  • Infraestructuras

Retos turísticos en el ámbito Penedès

Hay más retos, pero destaco tres…

  • La sostenibilidad
  • El cambio climático
  • ‘Alt penedesitat’ vs. identidad poliédrica

A continuación os ofrecemos el resumen de la conferencia que se ha publicado en las actas del congreso. Está en catalán, pues así se ha publicado originariamente. Lo tienes en español aquí.

El futur i els reptes del turisme a l’àmbit Penedès

Valors i estratègia.

El turisme és una activitat estratègica pel Penedès, que no pot ser treballada només des d’una vesant economicista. És necessari un enfoc territorial que abraci tots els aspectes que hi formen part. Economia, si, i també cultura, natura, infraestructures, coneixement, paisatges, patrimoni, societat… i per suposat, les persones. Centrem el debat en el territori i el seu esperit o identitat com a element d’estratègia i posteriorment enfoquem el turisme.

El Penedès 2020 i el viatge vers el 2030.

 Hi ha un conjunt d’aspectes que defineixen l’àmbit Penedès en l’actualitat sobre els que cal avançar per desenvolupar l’estratègia vers l’any 2030. Poso el focus en tres: posició geogràfica, diversitat i infraestructures.

Posició geogràfica:

Barcelona. La seva potència econòmica, social i política condiciona tot allò que passa en el seu entorn. El Penedès i el seu desenvolupament estan estretament lligats a la proximitat de Barcelona i la seva influència des del punt de vista econòmic, social i polític. És més, les decisions estratègiques sobre el territori es prenen, en molts casos a Barcelona.

Des del punt de vista turístic, el Penedès se situa a mig camí entre Barcelona i Port Aventura. Dos pols turístics de primera magnitud que se situen a menys d’una hora tant en vehicle particular com en transport públic. Aquesta posició presenta moltes potencialitats en relació a la desconcentració i diversificació de l’oferta turística de Barcelona i la Costa Daurada.

Diversitat:

L’àmbit Penedès és divers i complex. Les comarques que en formen part tenen trets diferencials entre elles i dins d’elles. Certament hi ha un binomi que treballa molt bé, gràcies a les seves relacions econòmiques, socials i d’infraestructures, que és el Penedès-Garraf. Cal obrir l’enfoc cap el Baix Penedès i l’Anoia.

Des del punt de vista turístic, dins de l’àmbit Penedès trobem un conjunt de marques turístiques que dibuixen la diversitat (Costa Barcelona, Paisatges de Barcelona, Costa Daurada). No cal viure-ho com un problema, al contrari, la diversitat és una oportunitat. Ara bé, cal focalitzar i treballar molt bé aquest aspecte, des d’un punt de vista administratiu, però també entre i amb els agents turístics privats. En aquest aspecte la narrativa del territori, el discurs o relat juguen un paper fonamental.

Les infraestructures:

Aquest és un element bàsic en el territori, perquè l’ordena i dóna cohesió. I la cohesió ho és tot, si es vol pensar des d’un punt de vista territorial acollidor i empatitzador amb totes les realitats existents. Qualsevol decisió que retalli les potencialitats d’un dels territoris anirà en contra de tot l’àmbit i allunyarà els ciutadans de la comprensió.

La connectivitat també és un aspecte fonamental. En aquests moments no es garanteix la fibra òptica a tots els territoris. En un món digital, la connectivitat és bàsica per mantenir la vida en zones rurals, com els existents en una parts importants de l’àmbit Penedès. El diàleg rural-urbà és un eix que no es pot perdre i cal reforçar.

Des del punt de vista turístic és necessari abordar les connexions internes de l’àmbit , viàries, ferroviàries i el transport públic. Entre les potencialitats cas destacar la possibilitat d’ampliar la xarxa de carreteres turístiques, seguint el model de la ‘Carretera del Vi’. També caldrà treballar unes rodalies (renfe i fgc) amb un enfoc més turística, entre els municipis del Penedès i cap el visitant que arriba de Barcelona. La possibilitat d’un baixador AVE a Vilafranca és positiva si facilita la desconcentració turística a Barcelona i diversifica la despesa dels visitants.

Alguns reptes turístics de l’àmbit Penedès:

Com a reptes, exposo alguns elements que formaran part de l’entorn i que s’hauran d’afrontar mitjançant una estratègia territorial comuna.

La sostenibilitat.

Entès com un element que va molt més enllà dels aspectes mediambientals. L’Agenda 2030 i els 17 ODS són una oportunitat pel territori també des de la vessant turística. La lluita contra les desigualtats, per una millor salut, per la formació, la igualtat de gènere, per l’eficiència energètica, el creixement econòmic per tothom, per modus de producció i consum responsables, per protegir els entorns marins i terrestres… també han de formar part del futur desenvolupament de l’àmbit Penedès.

En aquest sentit, i des del punt de vista turístic ja hi ha comarques que s’estan comprometent amb la certificació ‘Biosphere’. És important avançar i aprofundir en aquest camí.

El canvi climàtic.

Es possiblement un dels reptes més importants. El canvi climàtic és una realitat, i a les nostres mans està continuar accelerant-lo o bé posar les bases per reduir els efectes que generem i adaptar-nos al que vindrà.

Segons estudis de l’IRTA, hi ha models que pel 2040-2050 preveuen un augment de la temperatura de 2,2ºC amb un 20% menys de recursos hídrics. Això afectarà totalment al model de cultius de vinya i d’altres en tot l’àmbit Penedès. Com s’adaptarà el model turístic? Seguirà sent el mateix que l’actual? Només falten 20 o 30 anys.

‘Alt Penedesitat’ vs identitat polièdrica.

Sovint es cau en una visió homogeneïtzadora de l’àmbit Penedès, partint d’una imatge idealitzada de l’Alt Penedès. Serà important fugir i construir una imaginari col·lectiu que abraci la diversitat territorial, les identitats existents i els interessos de la ciutadania.

Des del punt de vista turístic és important treballar la identitat polièdrica de l’àmbit. Una ciutadania que no se senti identificada no esdevindrà prescriptora del territori.

Conclusions:

Aquesta ponència serveix per posar de manifest alguns dels elements que formaran part de l’estratègia territorial i turística de l’àmbit Penedès en els propers anys. La creació d’una estructura administrativa i política a l’entorn de la Vegueria Penedès hauria de contemplar aquests esquemes en els escenaris de futur.

Actualment es desconeix com serà l’evolució de la Vegueria. El turisme, però, no entén de fronteres administratives. A la vegada, els reptes als que ens enfrontem, tampoc coneixen fronteres. Des del punt de vista d’aquest ponent, els territoris implicats en l’àmbit Penedès ja haurien d’estar treballant plegats i sota una visió conjunta per entomar aquest viatge cap el futur i els seus reptes. El treball en xarxa i col·laboratiu, és si o si, més que mai, fonamental.

 

 

 

 

 

Deja un comentario