La situació actual ens posarà davant de nous paradigmes en la gestió dels recursos culturals i naturals. Difícilment es poden plantejar projectes que no estiguin imbricats amb el seu entorn geogràfic més proper, és a dir, el seu territori. És necessari treballar amb una visió global i transversal que segurament implica més dificultats a curt termini, però que proposa camins reals, coherents i amb més possibilitats d’èxit en el futur.
A la comarca de l’Anoia a més ens trobem amb problemàtiques pròpies que podríem resumir de la següent manera:
- Comarca complexa i inconnexa: Territorialment l’Anoia no és una comarca històrica fruit d’una situació geogràfica comuna, més aviat el contrari, és una unió política de territoris amb diferents caràcters que dificulta una unitat en la determinació de propostes. Econòmicament s’observa un sud i centre amb un marcat accent industrial on l’economia se sustenta a través dels diferents complexos industrials existents, mentre que es pot observar un nord i oest de caràcter agrícola on el sector primari es la base econòmica del territori, amb un sector terciari en auge.
- Desconeixement dels recursos existents: Desconeixement dels recursos patrimonials del territori que implica la no identificació d’una part del territori amb les accions que s’estan desenvolupant i l’inici d’accions individuals que tenen poc futur en l’escenari actual. No existeix una identitat cultural ja que el desconeixement dels recursos culturals i naturals de la comarca més la idiosincràsia territorial dificulta un missatge, discurs o relat comú. Sense un relat comarcal, tranversal i inclusiu difícilment serem capaços de crear un productes culturals amb capacitat per competir amb d’altres territoris. Sumar és força. Falta planificació que impossibilita el disseny de polítiques clares d’activació del patrimoni existent. En el cas del turisme, per exemple, la falta de planificació impedeix desenvolupar accions local i menys accions en xarxa amb la resta del territori.
Aquest escenari descrit ha de ser vist com un repte que cal treballar en comú. L’Anoia és un territori complex i divers que no presenta un únic element d’identificació, sinó uns quants. Això no és un problema, al contrari, ha de ser entès com una gran oportunitat. Cal proposar actuacions globals i conjuntes a nivell de tota la comarca que reverteixin sobre un conjunt més gran de ciutadans i que a la vegada tingui més capacitat en la diversitat de propostes. Des d’aquest punt de vista és necessari dur a terme un treball que defineixi quina és la identitat cultural de tot el territori, permeti establir un discurs i un argumentari conjunt i finalment sigui capaç de definir i prioritzar les accions polítiques conjuntes per Activar el Patrimoni de l’Anoia i Dinamitzar la Comarca.
Parlem de territori i recursos? Treballem una planificació cultural estratègica mancomunada? Proposem una marca de territori? Fem-ho! L’activació del patrimoni és una estratègia enfocada a posar en valor els recursos culturals i naturals del territori i planificar els nous usos i serveis que es poden desenvolupar. L’Anoia és una oportunitat!
Versión en español: L’Anoia es una oportunidad. La activamos?
Daniel Gutiérrez EsparteroConsultor en Patrimoni Cultural
Això està molt bé, però no oblidem la cooperació interterritorial, més enllà de les fronteres administratives, però que no culturals. Coneixeu Territori de Masies, turisme al sud del Solsonès, i Camins de Sikarra, a la vall del llobregós i la Segarra en general? Potser estaria bé sumar esforços i deixar-nos de capelletes comarcals… Pensem-hi.
Carles,
Tens tota la raó. Sumar esforços sempre! I és que a l’Anoia comencem a sumar esforços i queda una gran feina per fer. Tot un repte! I evidentment crec que és fonamental connectar, compartir i participar de les accions en el mateix sentit que es fan a l’entorn.
L’Anoia és Alta, és Conca, és Sud… tots ens ho hem de creure… i això està per fer.
Moltes gràcies per participar al blog!
Salutacions
D’acord, sí, sí, en tot cas és complementari, però gairebé imprescindible tal com s’estan enfocant les coses a nivell territorial.
Ens mentenim en contacte i anem veient quins eixos ens poden unir més que separar, col·laborar i cooperar més que competir. No hi ha competidors, hi ha, si es vol i hi ha voluntat, col·laboradors, companys de viatge…
Salutacions,
Carles,
Estem en contacte! Segur que trobem la manera de col·laborar i cooperar.
Fins aviat!
Bon dia,
En realitat, l’Anoia és una comarca creada de forma artificiosa a partir de l’addició a Igualada de territoris veïns, amb identitat pròpia i de tendències centrípetes, cosa que dificulta l’articulació d’un discurs comú. En conseqüència, considero que cal actuar a nivell més local (com ja es va fer en la creació del consorci de l'»Alta Anoia» -Alta Segarra-) i integrar-ho tot dins un projecte conjunt de projecció en xarxa i a l’exterior del turisme de la Catalunya interior, al costat d’iniciatives com les Vall del Llobregós (que, per cert, ja integra municipis de la Segarra calafina) , dels Castells del Gaià, dels Castells del Sió, de Territori de Masies o de Vall del Corb, per posar algun exemple.
Per altra banda, sí que és important actuar i prendre consciència ja, abans que d’altres projectes de destrucció irreversible i especulació amb els valors del paisatge (aerogeneradors, deixalleries, creixement desordenat…) facin inviable qualsevol esforç per a potenciar els valors de l’espai.
Salut i endavant!
Jaume
Hola Giliet,
Estic d’acord amb el teu comentari, igual que amb el del Carles. La suma guanya. El text proposa parlar i projectar a partir d’una planificació cultural estratègica mancomunada. Aquest aspecte fa referència al que tu ben dius «actuar a nivell més local». Certament hi ha propostes de treball creatives i imaginatives que poden donar molts bons resultats… Cal aplicar-les.
Salutacions!